Aan tafel in 1-2-3 euro: goedkoop en gezond eten

  • 5 januari 2017

Het OCMW tracht gezinnen met budgettaire problemen te ondersteunen bij het bereiden van lekkere en evenwichtige maaltijden voor het gezin. Het OCMW ondertekende hiertoe een engagementsverklaring met Colruyt.

Dit initiatief bestaat uit een budgetvriendelijk receptenboekje van Colruyt met 6 lekkere, gemakkelijke en kindvriendelijke recepten die maximum € 1, € 2 of € 3 per persoon kosten op basis van 3 porties. Of voorhand weet de klant wat hij zal betalen aan de kassa. In de prijs zijn de volledige verpakkingen inbegrepen, ook al wordt er in het recept een kleinere hoeveelheid gebruikt. Elk recept bevat tips om restjes van de maaltijd te verwerken. Er worden ook tips gegeven om kinderen te laten helpen in de keuken.

Hierbij een voorbeeld van een receptenboekje.

Gezinnen worden toegeleid vanuit de sociale dienst. In eerste instantie gaat het om ouder(s) met thuiswonende kinderen die beschikken over een zekere kookinfrastructuur en die beschikken over een minimaal budget van 2 of 3 euro per persoon per dag voor de hoofdmaaltijd. Uitzonderlijk zijn ook alleenstaanden of koppels zonder kinderen mogelijk. De deelnemers beantwoorden aan 1 van volgende voorwaarden:

  • of is cliënt van het OCMW
  • of geniet van de verhoogde tegemoetkoming
  • of behoort volgens het oordeel van de maatschappelijk werker tot de doelgroep van kwetsbare gezinnen met kinderen.

Iedereen schrijft zich vrijwillig in voor het receptenboekje. Het geeft verder geen enkele verplichting. De boekjes kunnen ook in een andere supermarkt of winkel worden gebruikt, waarbij dan wel de maximum prijs niet gegarandeerd kan worden, aangezien elke winkel vrij zijn prijzen bepaalt. Eens iemand ingeschreven is, duurt het maximaal 7 weken voor deze persoon z'n eerste boekje ontvangt, tegelijk met een bon voor een gratis fles olijfolie.

Voor meer informatie kan u contact nemen met de sociale dienst.